
Alaska SHARP Program 
 

FAQs for SHARP-II 
 

 
SHARP-II FOR SERVICE SITES 
 
Important: There is a SHARP-II Site Application form that prospective employer sites must fill 
out. Employers who competed an application for “traditional” SHARP-I must complete the 
SHARP-II application to be considered for that program. 

1. Q. Our site was selected as an eligible site for the SHARP II program during the first 
solicitation. Do I need to reapply as a site for this second application cycle?  
 
A: If the position (e.g. psychiatrist) was already applied for (Section II – Site Application), 
and no other aspects of Section-II has changed, then you don’t need to submit another Site 
Application. 
If, however, you are requesting another position type (e.g. pharmacist, etc.), then you would 
need to submit another Site application. 

 
2. Q. What are the site requirements to be considered eligible for SHARP-II? 

A: For a site to be considered eligible it must accept patients covered by Medicare, 
Medicaid, and provide services free or charge patients according to a reduced fee (sliding) 
schedule. 
 

3. Q. Does the definition of underserved in the SHARP-II statute (HB 78) include those 
who receive other forms of federal health program benefits such as Tricare, Champus 
or VA? 

 
A: Yes. According to Sec. 18.29.035 (c) of the governing statute: 
“The commissioner shall prioritize eligible sites based on the needs assessment score for the 
site, remoteness of the site, the percentage of underserved patients treated at the site, or a 
combination of these elements; in this subsection, an underserved patient 

(1) is uninsured; 
(2) receives or is eligible to receive medical assistance or Medicare coverage; or 
(3) receives or is eligible to receive other federal health program benefits.” 
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4. Q. What if a facility doesn’t have a sliding fee schedule? 
A: An alternative to a sliding fee schedule for the uninsured would be an explicit charity 
care policy. 

 
5. Q. Would a private medical or dental practice qualify as a SHARP-II employer site? 

 
A: Yes, it is possible for a private practice to be eligible under SHARP-II. The key element 
in this question is whether the practice is determined to be within a State-designated Health 
Care Services Shortage Area. 

 
6. Q. Are Division of Juvenile Justice facilities and employees eligible for the SHARP-II 

Program? 
 
A: Keep in mind that SHARP-II is for selected types of health care clinicians. As regards 
site eligibility, we do expect that some of the DJJ facilities will be eligible, and here we are 
speaking of those clinicians that provide healthcare, and who are in the eligible occupational 
licensure groups. The specific sites must be in a designated Health Care Service Shortages 
Area, which is determined once the sites apply for SHARP-II. 
 

7. Q. If our agency already employs a SHARP-I clinician, does that qualify us for 
SHARP-II? 

 
A: No. In SHARP-II all site applications are position specific. If you know of clinicians who 
want to apply for SHARP-II, you would need to complete a site application for each position. 
 

8. Q: What are the requirements for charity care and a sliding fee scale for employer site 
participation in SHARP-II? 

 
A: Page 7 of the SHARP-II Memorandum of Agreement states: 
 

G. For Non-Tribal Healthcare Sites, the Site will: 
 

i. Ensure that the Practitioner charges for his or her professional services at the usual 
and customary prevailing rates in the area in which such services are provided, except 
that if a person is unable to pay such fee, such person shall be charged at a reduced 
rate (i.e., discounted sliding fee scale) or not charged any fee, and will submit copy of 
that policy. 

 
ii. Ensure that the Practitioner provides health services to any individual seeking care. 
The Site will ensure that this Practitioner does not discriminate on the basis of the 
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patient’s ability to pay for such care or on the basis that payment for such care will be 
made pursuant to Medicare (established in Title XVIII of the Social Security Act), or 
Medicaid (Title XIX of such Act). 
 
iii. Enter into an appropriate agreement with the State of Alaska, Department of 
Health and Social Services, Division of Health Care Services to provide service to 
individuals entitled to receive Medicaid &/or Medicare benefits. 

 
H. For Tribal Healthcare Sites, Pursuant to Section II, Q (above), the site will: 
 

i. Ensure that the Practitioner charges for his or her professional services at the usual 
and customary prevailing rates in the area in which such services are provided, except 
in instances where a person qualifies for the agency’s sliding fee or charity care 
policy, and will submit copy of that policy. 
 
ii. Ensure that the practitioner provides health services to any individual seeking care 
that is also deemed eligible for services at the site under 25.U.S.C. 1680c. The Site 
will ensure that the Practitioner will not discriminate on the basis that payment for 
care will be made pursuant to Medicare (established in Title XVIII of the Social 
Security Act), or Medicaid (Title XIX of the Social Security Act). 
 
iii. Enter into an appropriate agreement with the State of Alaska, DHSS, Division of 
Health Care Services, to provide service to individuals entitled to receive Medicaid 
and/or Medicare benefits and eligible for services under 25 U.S.C. 1680c. 
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