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Senior & Disabilities Services 
 

Questions & Answers on IADL/Chore Addition to Service Plan/POC 

 

Q1.  How do we submit the Addendum to Authorize IADL/Chore Hours form? 

 

A1. Submit the form one of the following ways: 

1. Fax – 907-269-3639 

2. Drop off in person 

3. Mail – 3601 C Street, Suite 310, Anchorage, AK 99503 

 

Q2.  If a client is on an OA waiver and lives with her son, would she now be eligible for 

Chore, and if so, would it be the Care Coordinator who submits the request in this case and 

not the provider agency? 

 

A2.The waiver units are using the same process currently in place for PCA to amend the POC to 

reflect this settlement change.  The Care Coordinator should coordinate with the recipients they 

believe should have chore services to select a chore service provider. 

 

Q3.  Does the 1/3 IADL rule apply? 

 

A3. Because this offer is due to a settlement agreement for those who were denied IADLs in the 

past due to the shared living rule, PCA regulation 7 AAC 43.755(14)(C) the 1/3 rule for IADLs 

does not apply to this group. 

 

Q4. What is the effective date? 

 

A4. The effective date is the date that the recipient signed the request form. 

 

Q5.  If two recipients are living together and neither have IADL services, how should we 

deal with those cases? 

 

A5.SDS will authorize IADLs for one of the recipients. 

 

Q6.  If a PCA recipient is living with his/ her spouse who has a waiver, can both request the 

additional hours? 

 

A6. SDS will authorize either chore or IADLs for the household. 

 

Q7.  Will SDS be relying on the agencies to ensure compliance with 7 AAC 43.755(14)(C) & 

(D) as IADLs are restored to consumers aggrieved by the shared living rule??  

 

A7. SDS expects that agencies will comply with current regulations except as noted above for 7 

AAC 43.755(14)(C).   


